fbpx

Studija prof. Jocelyn Fauberta

Dokazi pokazuju kako je kod sportaša u pojedinim sportovima perceptivno-kognitivno umijeće ključni element za vrhunsko natjecanje.

Istraživanje NeuroTrackerTM CORE program 3D-MOT treninga napravljeno je s 308 izvođača na složenom dinamičkom vizualnom zadataku koji zahtjeva i motoričku kontrolu.

Dokazano je da se profesionalci kao skupina dramatično se razlikuju od elitnih amaterskih sportaša, koji se opet drastično razlikuju od ne-sportaša, tj. sveučilišnih studenata, u svojoj sposobnosti da uče takve postupke.

U nedavnom radu pokazalo se da je kod vrhunskih sportaša povećana debljina korteksa u nekoliko područja mozga i da je ovaj povećani anatomski volumen u korelaciji s razinom sportske obuke.

3-dimenzionalni (3D-MOT)- Neurotracker trening, poznat u literaturi kao Multiple Object Tracking, nedavno je predložen kao optimalan postupak osposobljavanja za izolaciju kritične mentalne sposobnosti pri obradi dinamičkih scena-prizora, kao što su – kretanje u prometu ili tijekom sportskih aktivnosti.

  • Testirano je ukupno 102 profesionalnih igrača (prosječne dobi 23,8 ± 5,5 = SD) iz tri različita sporta, uključujući 51 profesionalnih nogometaša (Engleske Premier Lige), 21 profesionalnih hokejaša (NHL) i 30 profesionalnih ragbi igrača (Francuske Top 14 Rugby Lige).
  • Također, testirano je ukupno 173 elitnih amatera (prosječna dob 23,5 ± 5,8 = SD), s 136 NCAA sveučilišta sportskog programa u SAD-u i 37 iz sportskog trening centra Olimpijaca Europe.
  • Testirano je i 33 ne-sportaša studenata (prosječna dob 23,8 ± 5,0 = SD) iz Université de Montréal.


  • Podaci jasno pokazuju da profesionalni sportaši počinju na višim vrijednostima brzine u funkciji treninga od elitnih amatera. S druge strane, elitni-amateri počinju na istoj razini kao i ne-sportaši, ali brzina učenja je ubrzanija kod elitnih-amatera za razliku od sveučilišne grupe.

    3D-MOT trening koristi se za profiliranje sportaša za NHL i NFL draft-selekciju i služi kao jedna od baterija procjena za odabir izgleda i ulazak u odabranu selekciju.

    Jasno je da su pojedine izvedbe na ovom zadatku pod utjecajem mnogih drugih atletskih čimbenika sposobnosti, uključujući senzorne, fizikalne i psihološke, tako da ne treba očekivati izravan odnos jedan prema jedan. Ipak, rezultati ukazuju na to da je brzo učenje složenom i nepredvidivom dinamikom cjeline jedna od ključnih komponenti za vrhunsku izvedbu.

    U zaključku, pokazali smo da profesionalni sportaši kao skupina imaju izvanredne sposobnosti za brzo učenje nepredvidivih, složenih dinamičkih vizualnih prizora u određenom okviru. Iz ovih rezultata jasno je i da ove izvanredne mentalne obrade i sposobnosti učenja trebaju priznati kao kritični elementi za svjetske klase, performanse u sportu i potencijalno uspješne sposobnosti u drugim dinamičnim kontekstima.