fbpx

Tajne treninga vrhunskih nogometaša

Najvažnija osobina u sportu, a najzanemarenija u treningu je brzina donošenja kvalitetnih odluka što omogućuje pronalazak brzog i točnog rješenja.

Sports Science Innovations među svojim alatima ima i FITLIGHT. To je dinamičan i svestran trening sustav s mogućnošću treniranja i neposrednog mjerenja različitih ljudskih sposobnosti kao što su agilnost, vrijeme reakcije, brzina i koordinacija.

FitLight trener
je bežični senzor uređaj sastavljen od 8 LED svjetlećih dioda upravljan od strane tablet uređaja koji prati i analizira ljudsku izvedbu. Svjetla se mogu konfigurirati u bilo kojem položaju. Mogu se montirati na zid, staviti na teren, smjestiti na čunjeve, okvire i golove radi različitih programa usavršavanja. Da bi senzori detektirali pokret, korisnici moraju isključiti svjetla kroz fizički kontakt bilo sa nogom, rukom, ili drugom sportskom opremom.

Razvoj FitLight-a bio je nadahnut vizijom danske rukometne legende Erika Veje Rasmussena koji je želio proizvod za mjerenje i motivaciju sportaša te poboljšanje njihove razine vještina. FitLight sa senzorima koji prate vrijeme reakcije, brzinu, agilnost i koordinaciju može odrediti specifične osobine za koje je potrebno poboljšanje. Tako može učinkovitije pomoći trenerima u treningu sportaša.

FitLight koriste mnogi renomirani klubovi: FC Liverpool, Utah Jazz, New York Yankees, Orlando Magic, New York Knicks, Boston Celtics, Toronto Raptors, Miami Heat, Golden State Warriors, Pittsburgh Penguins, New York Rangers, itd.

Ljudska bića su mobilna vrsta. Ironično je i kontraproduktivno analizirati sve komplicirane osobine kretanja kroz statičnost. Ljudska izvedba najtočnije se dokumentira i poboljšava vizualnim kognitivnim i motoričkim treningom.

Velika prednost FitLight-a leži prije svega u njegovoj svestranosti. Uz snažnu potporu profesionalnih sportaša i trenera određeni tim može planirati, tj. integrirati bilo koji program da se uklopi u njihova tri glavna tržišta – sportski, medicinski i taktički.

Jedan od najpoznatijih FitLight ambasadora je NBA MVP, Golden State Warriors playmaker Stephen Curry. FitLight je Curry-u značajno pomogao da poboljša svoju kontrolu rukovanja s loptom u posljednjih nekoliko sezona. “Svjetla oponašaju ono što se događa na terenu.” izjavio je Stephen Curry (NBA MVP, 2015.). “Ako postoji igrač ispred mene, onda moram znati gdje se nalazi. Moram biti spreman za pokretanje bilo kojeg poteza unaprijed.”

Preporučuju ga i ostali…

“Ja bih preporučio bilo kojem sportašu da koristi FitLight.“Roy Keane, pomoćni trener, Republike Irske

“Ne oklijevam kada preporučujem FitLight ambicioznim sportašima.”Nicky Butt, pomoćni trener, Manchester Uniteda

Fernando Alonso – možda ste čuli za njega… vozio je za Ferrari u Scuderia Ferrari Racing Team-u koji je najuspješnija momčad u povijesti Formule One. Imali su medicinsko osoblje koje je provodilo fizičke i mentalne testove sposobnosti na svim svojim vozačima. Stručnjaci su im objašnjavali kako utrenirati sposobnosti refleksa i eksplozivnosti s FitLight tehnologijom kako bi stekli golemu prednost nad svojim suparnicima.

Na mnogo je načina mentalni trening važniji od fizičkog. Ispitivanje vremena reakcije i analize koncentracije sposobnosti upravljanja stresom tijekom utrke – nešto je što najviše zanima vozača i ostale članove Scuderia Ferrari Racing tima, bilo mehaničara ili inženjera. To je razlog zašto Scuderia Ferrari koristi ovu vrstu tehnologija i metodologija koje se odnose na aktivnost treninga.

Maranello trening centar koristi tehnologiju kao što je NeuroTracker, koji se koristi za trening vizualne pažnje i periferne svijesti. Oprema i protokoli omogućuju analizu ne samo vremena reakcije vozača, nego i njegovih sposobnosti kontrole stresa i vještina oporavka. Dodatne analize provode se informacijskom obradom određenih sposobnosti i daju uvid kako da vozač ostane fokusiran u iznimno kritičnim uvjetima.

Najvažnija osobina u sportu, a najzanemarenija u treningu je brzina donošenja kvalitetnih odluka do brzog i točnog rješenja.

Brže i kvalitetnije donošenje odluka poboljšava agilnost. Odlučivanje, tj. brzina donošenja kvalitetnih odluka (iako manje uočljiva od drugih sportskih sposobnosti) važan je skup vještina od kojih se mogu razlikovati vrhunski elitni sportaši i novaci (amateri).

Teško je uspoređivati fizičke i mentalne sposobnosti po sportovima u postocima jer npr.u golfu bi taj postotak onda iznosio otprilike 90% mentalne i 10% fizičke sposobnosti. Mislim da je za kvalitetnu izvedbu potrebna istinska interakcija uma i tijela. Mi provodimo najviše vremena pripremajući sportaše fizički, a vrlo malo sistematičnim kognitivnim treningom. Sada smo došli do točke gdje simultano možemo trenirati tijelo i um kako bi postigli optimalan učinak. U prošlosti nismo imali potrebnu tehnologiju. Imali smo primitivne načine poboljšavanja brzine donošenja kvalitetnih odluka, ali to je sada iza nas. Ono što mlađe generacije više cijene su kompjutorske tehnologije jer ih većina konstantno provodi vrijeme za računalom.

U prošloj kolumni pisao sam o NeuroTracker-u koji je pokazao da je više od igrice. Što mi u Sports Science Innovations-u (SSI-u) vjerujemo i pomaže nam u tome da razvijamo sustavnu izobrazbu za stjecanje vještina koja se transferiraju direktno u sport ili posao kojim se osoba bavi. Sportaši koji su najviše trenirali brzinu i preciznost donošenja odluka na NeuroTracker-u bili su sportaši koji su donosili najkvalitetnije odluke na terenu.

U treningu želite povećavati opterećenja tako da se mozgu otežava vježbanje dvojnom obradom informacija. Tijekom rada se ubacuju razne vježbe kao što su vođenje, udaranje ili hvatanje lopte, itd. (simulacija igre određenog sporta). Prilikom toga, sportaš povećanjem opsega rada dvojnom obradom značajno gubi koncentraciju u vještinama u kojima je inače jako talentiran pa rezultati ne ispadaju toliko dobri. Ali to je svijet treninga u sportu. Moramo povećavati otpornost na trening.

Htio bi se vratiti na početak teksta koji kaže da brže i kvalitetnije donošenje odluka poboljšava agilnost kao što su potvrdili u članku Journal of Strength & Conditioning Research, May 2011.
Tamo je iznesen zaključak da su percepcija i donošenje odluka povezani s cjelokupnom agilnošću te da bi treneri trebali pokušati dizajnirati trening koji uključuju oboje.

Treneri bi trebali ukomponirati trening otvorene motoričke sposobnosti (otvorene vještine) u svoje programe kada je u pitanju trening agilnosti, agilnosti koja se iskazuje kao sposobnost za promjenu smjera kao odgovor na nepredvidljive sudionike, loptu ili igrača. Dakle, sposobnost da percipiramo i reagiramo brže, pomaže sportašu hitro promijeniti smjer kretanja.

Jedan od najvećih benefita kvalitetnijeg donošenja odluka je korist tog djelića sekunde u donošenju odluke kako bi se izbjegli sudari, a s time se ujedno sprječava rizik od ozljeda. Ne samo to, događa se i poboljšanje brzih i kvalitetnih odluka gdje i koji igrač je u boljoj poziciji na terenu, skeniranje postavljene obrane, položaja vratara, itd., a to možemo dobiti samo ovom vrstom posebnog izolacijskog treninga.

FitLight tim trenutno se širi i na taktičkom tržištu partnerstva s međunarodnim programima za poboljšanje vojne obuke. Tvrtka je nedavno postigla partnerstvo s Urban Shield event, programom vojne obuke koji ugošćuje protuterorističke timova iz cijelog svijeta.

FitLight ima veliki potencijal za rast jer se njegovo korištenje može aplicirati na mnogim tržištima, a svaki od tih tržišta sadrži konkretne programe korištenja. Kako vrijeme prolazi možemo vidjeti FitLight integraciju u fizioterapijskim programima, kao i individualnim sportovima jer je povoljne cijene i vrlo jednostavan za postavljanje i korištenje. Odlično i za trenera i za igrače kako bi poboljšali kvalitetu izvedbe.

“Povezivanje onog što oko vidi, ono što mozak misli i tijela kako reagira, najosnovniji je dio svakodnevnog života.”

Više o FitLight-u pronađite ovdje.