fbpx

Tajne treninga nogometaša Manchester Uniteda

NeuroTracker je inovativni trening sustav razvijen za poboljšavanje kognitivnih sposobnosti u sportu i životu.

Sustav pruža dramatičan skok mentalne sposobnosti nakon samo 15 treninga, a koristi se i u nekim od najuspješnijih svjetskih timova u nogometnu, hokeju i američkom nogometu, gdje se koristi kao jedna od baterija testova odluka u prosudbi za scouting, regrutaciju i rehabilitaciju.

NeuroTracker je znanstvena inovacija za mjerenje i poboljšanje kognitivne sposobnosti u sportu. Razvio ga je jedan od vodećih svjetskih neurofizičara, dr.Faubert, najpoznatiji po svom radu u neuropsihologiji vizualnoj percepciji i viziji starijih osoba.

Manchester United, jedan od najpoznatijih nogometnih klubova, koristi NeuroTracker za poboljšavanje sposobnosti svojih nogometaša, kao i za oporavak kod kontuzija mozga, od točke ozljede pa sve do povratka u igru. Wayne Rooney, Juan Mata, Bastian Schweinsteiger i ostali redovito treniraju na NeuroTracker-u kako bi poboljšali svoju izvedbu na terenu. Tako treniraju i Vancouver Canucks NHL momčad, ekipa američkog nogometa Atlanta Falcons, Washington Redskins i mnogi drugi.

NeuroTracker je perceptivno-kognitivni trening alat. Neurotracker koristi 3D tehnologiju kako bi se aktivirali neki dijelovi mozga koji se koriste u situacijama visoke učinkovitosti. Putem vještine višestrukog praćenja objekta, kod sportaša izaziva proširenje pozornosti praćenjem više objekata na velikim brzinama. Serije vježbi mogu trajati od 5 do 15 minuta. Zbog izolirane kognitivne stimulacije i brzog razvoja mozga kroz neuroplastičnost, poboljšanja za sve sportaše su dramatična sa širokim rasponom stvarnih pogodnosti na terenu. Neurotracker trenira ljude apsorbirati i obraditi složene pokrete i distribuirati pažnju širom vidnog polja. Neurotracker pruža trening kognitivne sposobnosti koja je ključan element sportske konkurentnosti.

Vježbanjem na Neurotrackeru razvija se perceptivno-kognitivna sposobnost i tako se poboljšava periferni vid, istovremeno se usavršava praćenje više objekata odjednom, brže se procesuiraju informacije, učinkovitije se čitaju pokreti tijela suparnika i suigrača, duže se održava fokus, povećava se otpornost na umor, usavršava se situacijska svijest. Tako se na teren prenosi brža reakcija, izbjegavaju se sudari i dueli, bolje se prepoznaju opasnosti i prilike, ranije se predviđa protivnik, pojačava se pažnja u kritičnim situacijama, zadržava se koncentracija kada se bliži kraj igre, taktički se bolje kontrolira igra.

Jedan sat treniranja na NeuroTracker-u proizvede prosječno poboljšanje od 50%, to je daleko najveća prednost NeuroTracker-a i jaka izraženost učinka u treningu.

NeuroTracker trenira radni proces mozga te procesuira što se događa „ovdje i sada”, tako se brže dolazi i ostaje u „Zoni“ i poboljšava izvedba s treningom tako što sportaš obrađuje složene pokrete i distribuira pažnju širom vidnog polja. Mentalni fokus, zadržavanje koncentracije, vrijeme reakcije i situacijska svijest se brzo poboljšavaju.

NeuroTracker je cijenjen od strane elitnih timova za smanjenje rizika od ozljeda, procjenu kontuzije mozga i oporavka, profiliranje kognitivne spremnosti za igru, trening neuro-fizičke izdržljivosti te podržava rehabilitaciju. Trening se razvija dodavanjem motoričkih vježbi i zadatka dok se vježba na NeuroTracker-u te se tako još više razvijaju sposobnosti.

S razvojem sporta, efektivna vještina odlučivanja postaje presudna, kao i razina performansi koja raste pa se i tako zahtjevi povećavaju. Pritom se pojedinca stavlja na prag njegove kognitivne sposobnosti. Mozak je plastičan i ima mogućnost prilagođavanja novim zahtjevima treninga, a tako i omogućuje i podiže kognitivni procesni prag osobe što dovodi do povećane sposobnosti da se nosi sa zahtjevima u situacijama visokog pritiska u natjecanju i konkurentnom svijetu.

NeuroTracker donosi i usvaja dramatično poboljšanje kognitivnih sposobnosti

NeuroTracker je sofisticirani znanstveni sustav dizajniran za poboljšanje sportaševe pozornosti, svijesti, mentalne sposobnosti i brzine donošenje odluka. Specijaliziran za mentalnu izvedbu profesionalnih sportskih timova i specijalnih snaga. Sustav je također odličan izbor za vojnu obuku i može biti koristan za kontrolu impulsa kod učenika u školama, fakultetima, za djecu sa poremećajem ADHD/ADD-a, autističnim poremećajem, starije ljude s Alzheimerovom bolest, kod oporavka od moždanog udara…


O NeuroTracker-u je puno članaka napisano, a meni je jedan od njih posebno zanimljiv – Scientific Reports 3, Članak iz 2013. u kojem se spominje da profesionalni sportaši imaju izvanrednu sposobnost za brzo učenje složenih i dinamičnih vizualnih prizora.

Sažetak: Dokazi pokazuju da je kod sportaša u pojedinim sportovima perceptivno-kognitivno umijeće ključni element za vrhunsko natjecanje.

Testirani su profesionalni igrači iz tri različitih sportova, Engleske Premier Lige, NHL-a i Francuske Top Rugby Lige te, također, amatera NCAA sveučilišta sportskog programa u SAD-u i sportskog Olimpijskog trening centra Europe. Testirani su i ne-sportaši studenti iz Université de Montréal.

Neurotracker trening predložen je kao optimalan postupak osposobljavanja za izolaciju kritične mentalne sposobnosti pri obradi dinamičkih scena-prizora, kao što su kretanje u prometu ili tijekom sportskih aktivnosti.

Metoda: Promatrači su trenirali do 15 treninga sa odmakom od najmanje pet različitih dana pomoću NeuroTracker CORE programa.

Zaključak: Pokazalo se da profesionalni sportaši kao skupina imaju izvanredne sposobnosti za brzo učenje nepredvidivih, složenih dinamičkih vizualnih prizora u određenom okviru.

To je jasno i iz ovih rezultata te da se ove izvanredne mentalne obrade i sposobnosti učenja trebaju priznati kao kritični elementi za svjetske klase, performanse u sportu i potencijalno elitne uspješne sposobnosti u drugim dinamičnim kontekstima.

Pokazano je da se sportaši profesionalci kao skupina dramatično razlikuju od sportaša amatera, koji se opet drastično razlikuju od ne-sportaša, tj. sveučilišnih studenata u njihovoj sposobnosti da uče takve postupke. U nedavnom radu također se pokazalo da je kod vrhunskih sportaša povećana debljina korteksa u nekoliko područja mozga i da je ovaj povećani anatomski volumen u korelaciji s razinom sportske obuke.

NeuroTracker je stvoren za treniranje i mjerenje perceptivno-kognitivne sposobnosti, vještine koja pomaže sportašima obraditi složene pokrete i distribuirati njihovu pozornost u okruženju koje se stalno mijenja. U dinamičnom okruženju pojedinci moraju prisustvovati u vremenski komprimiranom okruženju obavljajući mnogo zadataka istovremeno.

Trening na NeuroTracker-u omogućuje bržu i trajniju korist od kondicijski trening i pomaže sportašima poboljšati svoj mentalni fokus, održavati pažnju duže, poboljšati kretanje, brže i bolje procesuirati vizualne informacije, predvidjeti sudare i duele i brže donositi odluke tijekom igre. Sustav se koristi u NFL, NHL, NCAA i raznim nogometnim programima.

Kako bi saznali više o NeuroTracker-u i vidjeli neke od njegovih mogućnosti za trening i obuku, pročitajte i pogledajte više ovdje.