fbpx

Fizičkih monitoring sposobnosti sportaša

Dana 13. listopada 2010. godine svijet šokirala vijest o skupini od 33 čileanskih rudara koji su bili zarobljeni na oko 2000 stopa 69 dana pod zemljom. Bila je to najduža rudarska operacija u povijesti spašavanja u kojem je Zephyr tehnologija odigrala ključnu ulogu u spašavanju unesrećenih.

Zephyr BioHarness je uređaj uz pomoć kojeg su spasioci pratili zdravlje unesrećenih rudara te su im davali presudne informacije o njihovom psihičkom i fizičkom stanju.

U Sports Science Innovations trening centru u gradu Varaždinu, koji se sada prvi može pohvaliti ponudom novih inovativnih metoda treninga tehnologijama koju koriste NASA i Američke specijalne snage, Zephyr se koristi i ističe kao tehnologija za vrhunsko mjerenje i monitoring fizioloških sposobnosti vojnika, sportaša, vatrogasaca, itd.

Kroz precizni monitoring, Zephyr BioHarness senzor mjeri brzinu otkucaja srca, stopu disanja, gibanje, brzinu, udaljenost, G-snagu i druge ostale performanse.

Zephyr mobilna tehnologija je izvorno razvijena u suradnji sa specijalnim snagama i NASA organizacijom. Dizajnirana je za mjerenje i praćenje vitalnih znakova pojedinaca i timova u obuci ili kada su raspoređeni u opasnim okruženjima i ekstremnim uvjetima.

Zephyr uređaj također se koristi i u sportu te može pratiti do 50 sportaša pojedinačno te trenerima pomaže kvantificirati napredak, kao i učinak sportaša u treningu.

U vrhunskom sportu danas, u svijetu istaknutih sportskih zvijezda i elitnih trenera, sve su više prisutne tehnologije i inovacije za napredak performansi ekipa i igrača. Inovacije u tehnologiji primjenjuju se u svim područjima sportske znanosti, sportske medicine, sportske kirurgije, sportske rehabilitacije i sportskog treninga kako bi se poboljšala vrhunska sportska izvedba.

Na mnogo načina „era“ potaknuta sportskom tehnologijom mijenja način na koji vježbamo i način na koji smo povezani sa sportom.

Inovacija se razlikuje od izuma. Ona se kreće izvan otkrića nove ideje za rješavanje problema i umjesto toga se usredotočuje na tržište uvođenjem tog izuma krajnjim korisnicima ili potrošačima.

U smislu sporta, inovacije koje nude rješenja za prethodno identificirani problem ili potrebe kritične su za razvoj sporta, maksimiziranje izvedbi te iskustva pojedinaca i organizacija.
Pitajte trenera ili stručnjaka za izvedbu ako bi htjeli naučiti nove tehnologije za svoje sportaše i vjerojatno će vam reći da su sasvim u redu s onim što imaju. Umjesto toga da ih pitate ako bi htjeli biti u mogućnosti predvidjeti sportske ozlijede prije nego li se pojave ili znati koji će igrači imati loš učinak u sljedećoj utakmici… Te stvari bi već većina trenera htjela znati i iskoristiti tu priliku da steknu konkurentsku prednost.

Za vrijeme rasta nogometnih plaća u Španjolskoj i drugim zemljama, klubovi su shvatili da su podaci potrebni za pobjedu, podaci kao što su igračka statistika i analiza. Jedan od takvih alata – ONCE – olakšava praćenje svakog igrača, prati izvedbu i razvija strategije/programe treninga kako bi treneri najviše pomogli svojim igračima i momčadi. Za trenere koji žele utjecati na svaki aspekt nogometne igre, ONCE- čiji je idejni začetnik Ivan Ilečić, bivši profesionalni nogometaš koji je i ujedno glavni analitičar Hrvatske nogometne reprezentacije, tvrdi kako aplikacija ONCE osigurava dugoročni uspjeh.

Za vođenje “lijepe igre” potrebno je više od dobrog oka trenera, potrebna je tehnologija za mjerenje koliko jako i brzo igrači treniraju. Tako se došlo do usklađenog, kombiniranog praćenja otkucaja srca i GPS je sada posvuda.

Snaga podataka analitike kod sportaša počinje biti sve zanimljivija te se ponekad više zna o sportašima, nego što oni sami znaju. Općenito se može predvidjeti čak i bolest igrača 24 sata prije nego li se počnu osjećati loše. Tijelo ne laže. Svjetski elitni timovi spoznali su da je sada novo generacijsko doba poboljšavanja igračkih sposobnosti.

Naime, 14 od 20 momčadi u engleskoj Premier ligi, uključujući Manchester United, koristi ovakvu vrstu mobilne tehnologije za praćenje podataka o izvedbi svojih igrača. Ono što je počelo kao jednostavan GPS uređaj za praćenje distance i brzine kretanja sada je prošireno na cijeli skup podataka i treninga koji se mogu pratiti u budućim izvedbama.

Zephyr tehnologiju koriste:

  • National Aeronatics and Space Administration (NASA), U.S. Naval Special Warfare Command, United States Olympic Committee, Brazilian Olympic Committee, British Olympic Institute of Sport, Exercise & Health, Professional Sports
  • Oklahoma City Thunder (NBA), Phoenix Suns (NBA), Indiana Pacers (NBA), Golden State Warriors (NBA), Minnesota Timberwolves (NBA), Utah Jazz (NBA), Cleveland Cavaliers (NBA)
    Montréal Canadiens (NHL), Vancouver Canucks (NHL)
  • Pittsburgh Pirates (MLB)
  • Hendrick Motorsports (NASCAR)

 

Test: Zephyr vs. EKG

Spomenimo samo da je Zephyr BioHarness testom uspoređen s osnovnim „zlatnim standardom“ za mjerenje disanja i monitoring EKG uređajem i došlo je do zaključka da je Zephyr uređaj bolje prošao na testiranju te se saznalo da BioHarness zbog algoritma i softvera može odrediti brzinu otkucaja srca često točnije od EKG uređaja prilikom testiranja na traci za trčanje zato što je dizajniran za tu svrhu. Razlog je to što je EKG uređaj dizajniran s puno žica te je kao takav nekomotan jer se žice stalno pomiču. Isto tako, EKG nije dizajniran u dodiru s kožom na način na koji je Zephyr BioHarness dizajniran. Jednostavno rečeno, Zephyr BioHarness je laboratoriji na remenu.

Medicina, vojska, astronomija, sport

Zephyr tehnologija dizajnirana je i za praćenje zdravlja astronauta, a sada prati vitalne znakove sportaša i vojnika.

Zephyr BioHarness vodeća je tehnologija na tržištu koja mjeri otkucaje srca, promjenjivosti otkucaja srca, omogućuje EKG, prati disanje, temperaturu kože, gibanje (uključujući brzinu i udaljenost), položaj tijela, itd. Uređaj može pohraniti podatke za kasnije pretraživanje ili ih bežično prenositi i analizirani putem Zephyr OmniSense softvera. Ako ste liječnik, vojni zapovjednik, bolničar ili sportski trener takvi vam podaci mogu biti od velike koristi.

Surađujući s američkim specijalnim postrojbama, Zephyr sustav primjenjuje se u vojne svrhe uključujući – utvrđivanje sposobnosti vojnika kako u obuci, tako i na bojnom polju. BioHarness u svakom trenutku prenosi podatke u vozila za spašavanje i bolnicu tako da kada stigne ozlijeđeni vojnik liječnici već znaju u kakvom je pacijent stanju.

Profesionalni sportski timovi podržavaju i koriste Zephyr BioHarness za praćenje i učinkovitost režima treninga. Podaci koje sustav isporučuje pomaže trenerima prepoznati kada sportaš pati od dehidracije, pretjeranog umora ili da li je sportaš pod rizikom od toplinskog udara — stanja koje može dovesti do smrti za vrijeme treninga.

Zephyr GPS je integrirani fiziološki sustav praćenja performansi sportaša koji kombinira fiziološko prikupljanje podataka i vrhunsku razinu detekcije pokreta za pojedinog sportaša i nadzor tima.

BioHarness također može prenositi fiziološke i podatke pokreta preko Bluetootha.

Mjerenje učinka maksimalne snage jedan je od vitalnih pokazatelja za povećanje sportaševe uspješnosti izvedbe. Praćenje atletske sposobnosti za proizvodnju eksplozivne snage bitno je u određivanju vrhunske razine u svim sportovima. Kako mjerite snagu svojih sportaša ključno je u određivanju spremnosti igrača za natjecanje i važno je pri izradi protokola treninga za povećanje sposobnosti.

Više informacija o Zephyr tehnologiji možete saznati ovdje.